#4 – Anton Johansson, grundare Osom, Headler, ex Twingly

AntonJohansson, grundare Osom

Anton Johansson, grundare och vd, Osom.

I avsnitt 4 av Startuppodden möter vi Anton Johansson, 24, en av Internetsveriges flitigaste minglare och talare, nästan något av en kändis i branschen. Han började redan efter gymnasiet på Twingly, först som bloggare, senare som affärsutvecklare. Sedan startade han den egna e-handeln Headler, för att nu 2013 lansera den mobila begagnatmarknaden för kläder och designprylar, Osom – som ska ses som en variant på engelska awesome.

Trots sin unga ålder ser Anton sitt enorma kontaktnät och sina erfarenhet som sin största tillgång. Han rekommenderar också alla entreprenörer att träffa mycket folk.

”Ta luncher! Och var inte rädd att fråga om råd.”

Anton berätta också om hur viktigt det är att göra om, iterera fram, till bättre produkter. När de byggde Osom-appen krävdes det tre iterationer innan appen var tillräckligt bra för att de skulle våga släppa den.

”Lean startup är bra, men man måste göra appen bra. Jag tittade genom mina appar, de som jag använder, och inte en enda av dem är ful. Vi märkte till exempel i första iterationen hur extremt viktigt det var att den var snabb.”

90 procent av annonserna i Osom är för kläder och skor för kvinnor.

90 procent av det som säljs i Osom är kläder och skor för kvinnor.

Målet med Osom är nu att bli ett nytt Ebay. Alltså stora över hela världen, inte ett nytt Blocket.

”Är det en sak jag har lärt mig på de här resorna så så är det att tänka större. Hade jag startat Headler idag hade inte bara tänkt hörlurar.”

”Min lärdom efter tre bolag är att man alltid ska tänka större. Sedan kanske det inte blir så, men man måste börja så.”

I podden avslöjar Anton Johansson att Osom tackat nej till investeringar för att villkoren varit för dåliga. Han vill inte säga hur många användare de har, men nämner att det sålts varor för nästan 1 miljon kronor via Osom.

Osom kommer också släppa en ny version av appen inom kort, där även varumärken och professionella e-handlare släpps in. Därmed kommer Osom också kunna få sina första intäkter. Då kommer man också kunna handla direkt i appen, inte behöva göra upp affären vid sidan av.

Utmaningen med Osom är dock inte att tjäna pengar på marknadsplatsen, utan att göra appen så bra att fler använder den, idag är Osom bra på att nå ut till säljare, men de behöver fler köpare också.

”Vi är bättre på att bygga produkt och community än Blocket, även om det är bättre på att bygga marknadsplats. Men det är inte det svåra, det finns massor av fungerande affärsmodeller för marknadsplatser.”

Själv är Anton mer rädd för att det ska komma en annan startup och göra det de gör bättre, än Blocket.

När det gäller den svenska riskkapitalscenen konstaterar Anton att det har enormt mycket de senaste åren, med utländska aktörer som numera regelbundet besöker Stockholm. Problemet är inte att hitta riskkapital, utan affärsänglar, de som kan gå in med lite mindre pengar i början av ett företags resa.

”Det finns änglar, men vi entreprenörer har inte koll på vilka änglar som finns. Och problemet är att de änglar som finns är Sting-fokuserade, de går in i tunga teknikbolag, och de är väldigt värderingsfokuserade, de vill ha mycket aktier för sina pengar, men det går inte för en ung startup att ge bort 20 procent så tidigt.”

Anton Johanssons 3 bästa tips till entreprenörer:

 • Go for the easy win. Att bygga första prototypen ska inte behöva ta mer än tre månader.
 • Prata med extremt mycket folk. Ta råd av andra.
 • Gör minimarknadsundersökningar hela tiden. Gå ut på stan och fråga folk.

Tack till Beppo Ljudproduktion för lån av studio och Måns Ortner för redigering.


Det här inlägget postades i E-handel och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till #4 – Anton Johansson, grundare Osom, Headler, ex Twingly

 1. Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Startuppodden avsnitt #4 – Anton Johansson, grundare Osom, Headler, ex Twingly

 2. Usman Rajab skriver:

  Tack Mikael för ditt fantastiska initiativ, har lärt mig väldigt mycket från dessa podcast!

 3. Mikael Zackrisson skriver:

  Tack Usman! Roligt att höra.
  Tipsa gärna om gäster ni vill träffa i podden.

 4. Pingback: Startuppodden | E-U Utveckling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *