#14 – Linda Krondahl, grundare och vd, Hi Nation

Linda Krondahl med sin HiLight, en kombinerad solcellsladdare och lampa

Linda Krondahl med sin HiLight, en kombinerad solcellsladdare och lampa

I det svåra fjortonde avsnittet av Startuppodden möter vi Linda Krondahl, 37 år, vd och grundare av Hi Nation, som utvecklar och säljer den kombinerade solcellsladdaren och lampan HiLight. Linda utsågs till Årets uppfinnarkvinna 2013 och var sjua på Veckans Affärers supertalanglista 2011.

För sex år sedan var Linda mitt uppe i en framgångsrik karriär som managementkonsult då hon insåg att livet borde kunna innehålla något mer. Hon tog tjänstledigt, undersökte noga alternativen och startade sedan Hi Nation. Första bakslaget kom redan någon vecka efter att hon sagt upp sig från konsultjobbet, då hennes medgrundare hoppade av.

Hi Nation var ett av de första bolagen som antogs till Johan Staël von Holsteins iCube, idag är Sting en investerare i bolaget.

Från början var vare sig produkten eller marknaden särskilt klar för för Linda. Men precis som Toca Boca insåg de att de produkter som fanns var för dåliga; de var helt enkelt tvungna att designa och börja tillverka egna, för att det skulle fungera så bra som önskat.

När de först tog fram solcellsladdaren var målgruppen friluftsmänniskor i västvärlden. Men av en slump träffade hon en svensk som hade varit i Uganda, och fick tipset om att satsa på landsbygden i Afrika, där väldigt många har mobiltelefon, men tillgången till el ofta är ett stort problem.

Första produkterna började säljas 2010, till en grupp masajer i Tanzania. Andra målgrupper är lärare som behöver belysning för att kunna jobba kvällstid, sjuksköterskor och bönder med kor, fisk- eller kycklingsuppfödning. En person som har en HiLight-laddare kan hyra ut den för att låta andra ladda mobilen på den, investeringen går plus efter 4-6 månader, enligt Linda.

Just nu letar Linda Krondahl finansiering för ett nytt stort projekt, med en ny produkt, i Afrika. De har en beställning på 50 000 exemplar, men behöver pengar för att ta fram produkten och inleda tillverkning.

Lindas tips till entreprenörer:

  • Prata med kunden, försök få med dem i utvecklingen så tidigt som möjligt.
  • Om du utvecklar fysiska produkter, var noga redan från början. Processen är inte särskilt agil. När du väl bestämt dig för en fysisk design på en produkt kostar det mycket pengar att ändra, därför är det oerhört viktigt att det blir rätt från början.
  • Ta med folk på vägen. Hoppar en grundare av, hitta nya mentorer och rådgivare. Du behöver stöd för att orka.

Tack till Beppo Ljudproduktion för lån av studio och mixning.


Det här inlägget postades i CSR och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till #14 – Linda Krondahl, grundare och vd, Hi Nation

  1. Pingback: #14 – Linda Krondahl, grundare och vd, Hi Nation | Crwdr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *