#19 – Hampus Jakobsson, TAT, The Astonishing Tribe, Brisk.io

Hampus Jakobsson, grundare av TAT och Brisk.io

Hampus Jakobsson, grundare av TAT och Brisk.io

Hampus Jakobsson är en av de mest inspirerande entreprenörer jag träffat. I hans värld är allt möjligt, hans nyfikenhet är total, hans vilja att göra gott djupt rotad i honom, och hans berättarglädje lyser som en röd tråd genom de knappa två timmar vi träffades i Malmö en solig dag i slutet på augusti. ”Det som driver mig är att jag vill lära mig saker”, säger han i intervjun.

Hampus historia är historien om datakillen som råkade bli mobilt affärsgeni fast han egentligen inte ville. Killen som hela livet varit rädd att bli avslöjad, men som visar sig vara den som har koll. ”Jag var barnet som ville se hur länge jag kunde lura de vuxna. Så en dag insåg jag, det är ju vi som är de vuxna. Då slutade jag med sälj på TAT.”

Hampus är en av sex grundare till design- och mjukvarubolaget TAT, The Astonishing Tribe, som köptes av Blackberry 2010 för 150 miljoner dollar, nästan en miljard i svenska kronor. Men från början var TAT mest tänkt som en firma för Hampus och hans demogruppskompisar att kunna fakturera från. ”Så vi kunde köpa fler datorer,” förklarar han i podden. Sedan hörde en kompis på SonyEricsson av sig och ville ha hjälp med det som sedan blev av av deras största framgångslurar, T610. Men Hampus var svårövertalad, och ville egentligen inte jobba med tråkiga mobiltelefoner. ”Vi hade kört wap-spel ett tag, vi tyckte det spåret var kört.” Kundlistan växte med Samsung, Motorola, Nokia och General Motors.

2007 ringde Andy Rubin, chefen för Googles då superhemliga mobilprojekt, för att be TAT utveckla gränssnittet till det som skulle bli Android. Inte heller denna gång var Hampus och TAT särskilt lättövertalade. Google ville ju göra programvaran open source, och TAT levde bland annat på programvarulicenser.

Men den största krisen under utvecklandet av första versionen av Android var när designern Daniel Johansson under en stressad dag råkade snoppa av Googlegrundaren Sergey Brin, när han, inte helt ovanligt, dök upp i svenskarnas lilla rum i Googleplex med några smarta idéer.
”You know what you could do? You could have the keyboard on the back, som you could learn to type really fast. That would be smart”, sa Brin.
”Oh, that´s cool. That´s completely crazy. But I like the way you think”, svarade den svenske designen, ovetande om vem han pratade med, samtidigt som Hampus kommer in genom dörren och ser vad som händer.
”Nu är vi körda. Det är bara att packa väskorna”, tänkte jag, berättar Hampus. Men han behövde inte packa. Tvärtom fick de beröm för att de vågade säga emot Googlegrundarna när de kom med sina dagliga ”tusen idéer”. ”Det gör de bara mer mänskliga”, förklarade Andy Rubin.

Skånsk power. Android 1.5 med texten MALMO i klockan.

Skånsk power. Android 1.5 med texten MALMO i klockan.

Google var mäkta nöjda med TATs jobb. Så nöjda att de på egen hand lade till en liten detalj i gränssnittet: Den lilla texten MALMO på boetten på den analoga klocka som låg som bakgrund på skärmen. Som en hommage till svenskarna.

Efter några år på Blackberry hoppade Hampus av. Nu driver han Brisk.io, en onlinetjänst som bäst beskrivs som ett säljaccelerationssystem, en plugin till Salesforce som gör säljare bättre. Han investerar också i startups och sitter i flera styrelser. Enligt Hampus är att vara entreprenör ungefär som att gå i högstadiet och fundera på om man är homosexuell. Ena dagen övertygad och stark, nästa tvekar man på allt.

Hampus lärdomar och tips till entreprenörer:

  • Gör det du brinner för. ”När vi startade TAT var vi helt fascinerade av hur man kan få små billiga processorer att rita ut grafik. Sedan måste man titta ut och se vad det kan användas till. Många bolag fattar inte egentligen vad de är bra på.”
  • Du är din största begränsning. Sätt inte gränser för vad du kan klara av.
  • Omge dig med människor som är smartare än dig själv.
  • Omge dig med människor du gillar, jobba bara med människor du gillar.
  • Ha roligt varje dag. Om inte det du jobbar med stimulerar dig, syssla inte med det. Livet är för kort för det.
  • Ha god mejlkutym. Skriv korta email. ”Det värsta som finns är långa mejl som bara handlar om att man ska bevisa sig.”
  • Be om hjälp. Ring och mejla folk och be om hjälp. ”Om jag får korta mejl så hjälper jag dem, det är så enkelt. Jag svarar alla inom 24 timmar.”
Hampus fångad under intervjun med Narrative Clip

Hampus fångad under intervjun med Narrative Clip


Det här inlägget postades i Mobilt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till #19 – Hampus Jakobsson, TAT, The Astonishing Tribe, Brisk.io

  1. Pingback: Inspirational podcast about TAT – Stena Digital News

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *