#24 – Lisa Lindström, vd och grundare Doberman

Lisa Lindström, vd Doberman

Lisa Lindström, vd Doberman

Lisa Lindström är kanske världens snällaste chef. Lisa är grundare och vd på Doberman som hon varit med och byggt upp till en av Sverige ledande designbyråer med kunder som SVT, Google, Ikea, UR och Volvo.

Grundarna köpte loss Doberman från mobiloperatören Europolitan 2003 . Då var visionen att bygga ett bolag där människor mår bra, som är lönsamt och levererar bästa kvalitet. Dessutom ville man inte göra kampanjer, som de flesta digitala byråer levde på då.

”Vi ville jobba med digital identitet, som handlar om organisationers enhetliga upplevelse digitalt och fokusera på tjänsteutveckling. Och så ville vi äga oss själva. Det vad sjukt viktigt att vara medarbetarägda”, säger Lisa Lindström.

Att bygga bolag handlar mycket om att skapa en kultur, menar Lisa.

Ännu viktigare blir det om man ska våga vara innovativ och kunna utmana och ligga före sina kunder.

”En innovationskultur utgår från att vi litar på varandra, hur skapar vi en miljö av tillit? Det handlar mycket om att investera i en relation, och det tar tid.”

För att göra det måste man lägga tid och skapa utrymme för att lära känna varandra.

Lisas ledarskap handlar mycket om just det, att få medarbetarna att känna sig trygga och må bra. I förlängningen vill hon förändra världen.

”Jag tror vi går omkring i en värld med otroligt mycket outnyttjad potential, beroende på att vi går i en massa skolor, och lär oss ett visst sätt att tänka på. Men om vi gillade varandra bättre, inte såg bara  varandras kunskap, och litade på varandra, då skulle vi få ett lite bättre näringsliv, ett lite bättre politik.”

”Jag vill bevisa att det går att tjäna pengar på att lita på människor, på att ge människor förutsättningar för att ha sina drömmar och önskningar.”

Idag har Doberman vuxit till 60 personer i Stockholm, och sedan något år finns man även i New York. Där har de bland annat fått bygga wifi-upplevelsen åt Google och Starbucks, för 7000 Starbuckskaféer i USA.

”Vårt kontor där var inte effekten av ett affärsbeslut, utan något som medarbetarna ville. Annars hade vi inte valt den kanske svåraste staden att öppna i,” säger Lisa.

Lisas bästa tips till entreprenörer:
  • Gör istället för att tänka
  • Var supernoga med vem du rekryterar
  • Träna på små saker först. Stora bra bolag kommer inte på en gång. Ha stora visioner men börja i det lilla.
  • Äg dig själv. Kanske inte det viktigaste, men för oss var det viktigt.
Håkan Sjögren och Marie Parck, noteringsansvariga på Nasdaq

Håkan Sjögren och Marie Parck på Nasdaq

I podden också: Marie Parck och Håkan Sjögren från Nasdaq bjuder på tips till bolagsbyggare. Ämnet för dagen är hur man professionaliserar sin styrelse och tar in externa ledamöter.

Tack till vår sponsor Nasdaq, besök gärna deras event Business Network i Linköping 15 januari.

Tack även till Beppo Ljudproduktion för lån av studio, inspelning och mix.

Tack till Nasdaq

Tack till NasdaqDet här inlägget postades i Design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *