#25 – Sanna Nilsson och Lovisa Levin, grundare Codarica

Lovisa Levin och Sanna Nilsson, grundare Codarica.

Lovisa Levin och Sanna Nilsson är två av grundarna av Codarica.

Codarica fick tidigt uppmärksamhet, till och med innan bolaget fanns som bolag. Sanna Nilsson och Lovisa Levin, som vi möter i Startuppodden 25, gjorde tillsammans med techstrategen Rosalyn Knapp en barnboksapp som studentprojekt på Hyper Island och fick världspressens uppmärksamhet direkt.
”Vi har en bra pitch. Ett bra pressmeddelande med några bra citat om barn och programmering från till exempel Bill Gates och Mark Zuckerberg,” berättar vd Sanna Nilsson.

Efter det var vägen utstakad för Sanna, Lovisa och deras medgrundare Rosalyn Knapp och Marcus Lindström, även om de som personer verkligen inte var övertygade om att det var entreprenörer de skulle bli. De sökte till flera olika entreprenörstävlingar, och vann en del och fick mycket beröm för sin produkt.

Under förra året deltog de i inte bara en accelerator, utan tre. Först Stings Fast Forward, sedan blev de antagna till Bonnier. Den stora jackpotten kom när de som enda europeiska bolag kom in på Disneys och Tech Stars acceleratorprogram i Los Angeles i somras.

”Det är väldigt intensivt att gå de här programmen. Vi kan verkligen inte rekommendera att gå tre på ett år,”, skrattar Sanna Nilsson.
”Tempot är väldigt högt. Vi tyckte vi jobbade hårt på Fast Forward, men hos Disney visade det sig att vi kunde jobba ännu mer, det var ofta 15-16 timmar om dygnet.”

Tiden hos Disney ledde till att de nu håller på att inleda ett samarbete med underhållningsjätten. Idén är att lära ut kodning för barn med hjälp av klassiska Disneykaraktärer. Spelet ska lanseras inom Disneys nya avdelning Disney Learning.

”Om det går iland blir det stort,” berättar säger Lovisa Levin, marknadsansvarig på Codarica, som nu i januari åker över till USA igen med sina kollegor för att jobba vidare med Disney.

”Disney har samma bild av hur utbildning och inlärning för barn går till, man ska lära sig genom att spela. Underhållning ska alltid stå före utbildningssyftet, vilket jag tror är helt rätt i dagens värld av spel som Angry Birds”, säger Sanna.

Under acceleratorprogrammet träffade de omkring 100 mentorer, många höga chefer på Disney, som Disneys vd Bob Iger. Bob gillade Codaricas koncept.
”Han sa att hans barn kommer vara den första generationen kommer vara den första som har svårare att få jobb än deras föräldrar. Men att programmering är sättet att lösa det,” berättar Lovisa.

Codaricas vision är att bli den ledande plattformen för där barn kommer för att lära sig teknik och programmering. En förebild som är Dora The Explorer, som gör motsvarande inom språk.

Sanna och Lovisas bästa tips till entreprenörer:

  • Ta vara på att det finns extremt mycket stöd i Sverige. Var inte rädd för att fråga om hjälp.
  • Våga satsa.
  • Nätverka, gå på event som Sthlm Tech Meetup, events på SUP46 eller andra events.
  • Var nyfiken. Det finns alltid saker att lära sig. Läs böcker, kolla Youtubevideos, häng på Quora, Reddit.

Sanna tipsar om boken Venture Deals, av Brad Feld och Jason Mendelson.

Stöd gärna Lovisas och FundedByMes kampanj Girlboss för att få fler tjejer att bli intresserade av teknik.

Tack till NasdaqI Bolagsbyggarskolan detta avsnitt: Håkan Sjögren och Marie Parck på Nasdaq om hur man håller kontrollen på sitt bolag, när man sprider ägandet.

Tack till vår sponsor Nasdaq Stockholm, till Beppo Ljudproduktion och Veckans Affärer.


Det här inlägget postades i spel och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *