#29 – Sorosh Tavakoli – grundare och vd Videoplaza

Sorosh Tavakoli

Sorosh Tavakoli

Det började med en besatthet att lösa problemet med nedladdning av film och tv och en första galen idé i duschen, en kväll i maj 2007 när han skulle ut på fest med sin tjej och hennes syster.

Idag har Sorosh Tavakoli byggt en videoannonsbolag som blivit uppköpt för en halv miljard kronor och är redo att tävla med jättar som Facebook och Comcast om att skapa framtidens tv.
”Det är världens största annonsmarknad som håller på att stöpas om. Alla de stora är med. Då funkar det inte att vara en liten aktör i Europa.”

Förra året exploderade marknaden för videolösningar på nätet. Från att ha varit något konstigt nytt, eller ”nice to have” så blev det ”good to have” och till slut den mångmiljardmarknad där alla insåg att de bara MÅSTE befinna sig. Videoplaza, som byggt ett annonsverktyg för onlinevideo, hade att välja på att ta in jättemycket pengar och börja köpa andra aktörer, eller själva bli uppköpta.
När australiensiska telejätten Telstra kom och ville bygga en stark aktör inom videomarknaden, och ville att Videoplaza skulle ingå där var valet enkelt. Telstra betalade enligt uppgifter omkring en halv miljard svenska kronor för bolaget, mestadels i kontanter, via dotterbolaget Ooyala.
”Det är inte helt felaktiga siffror,” bekräftar Sorosh.

Men resan dit har varit lång. Första galna idén, som Sorosh knäckte i duschen, var att bädda in annonserna direkt i programmen, höll ett halvår. Nästa idé handlade om overlay-annonser, alltså inte de prerolls, annonser som visas innan ett videoklipp visas online. Först efter feedback från första kunden Kanal 5 började Sorosh och hans medgrundare, Alfred Ruth och Dante Buhay, förstå vad det var de höll på med.

”Kanal5 gillade produkten, men det de egentligen sålde var prerolls, som vi ju hade dissat i vår demo, det var hela vår idé då. Men då byggde vi in det. Då fattade vi att vi höll på att bygga ett annonshanteringssystem, och började även sälja internationellt.”

Idag är Videoplaza, som kommer byta namn till Ooyala, 80 personer stora. Men tack vare uppköpet kommer de expandera, och bland annat anställa fler utvecklare till teknikavdelningen i Stockholm.

Själv flyttar Sorosh med familjen till New York för att bygga upp Ooyalas annonsteknik-del.
”Hela annonsmarknaden går mot ett skifte, med en massa köpsystem och säljsystem, som vi ska börja koppla ihop. Jag har lite oavslutade affärer att fixa, jag ska knäcka USA. Men jag tror inte jag är kvar i bolaget om fem år.”

Soroshs råd till entreprenörer:

  • Ha självförtroende nog att tro att du har svaret. Man vet ofta vad man ska göra, men man behöver folk som hjälper en att utkristallisera vad som är problemet. Det kan handla om att man måste göra sig av med sin person, men det måste man göra.
    ”Men är rädd för saker som man inte behöver vara rädd för, som vad ska folk tycka om en, men det är sällan fallet.”
  • När en person inte fungerar, säg upp den. ”Du hör aldrig någon som har sagt upp någon för tidigt. Det är också dåligt för hela teamet om du har någon som inte presterar, det drar ned teamet.”
  • Våga tänka stort, och stå för det. Våga visa vägen framåt, som ledare för bolaget.
    ”Om du mår dåligt så smittar det av sig på hela teamet, om det innebär att du måste ta ledig en halvdag för att må bra, då måste du göra det. Om andra tror att du börjar tveka om ni ska lyckas, då har du problem på riktigt.”

Tack till Beppo Ljudproduktion och Erland Karling för inspelning och mixning.

Sorosh fångad med Narrative Clip under intervjun.

Sorosh fångad med Narrative Clip under intervjun. 

Sorosh och Startuppoddens programledare

Sorosh i Beppostudion.Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *