#32 – SUP46-special – Niklas Agevik, grundare och vd Instabridge

Niklas Agevik Mikael Zackrisson_redStartuppodden har lämnat den trygga studion på Södermalm i Stockholm och gett sig ut i entreprenörsverkligheten och öppnat en mobil studio på startuphotellet SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm.

Det här är tredje intervjun i serien där vi möter 10 intressanta entreprenörer som berättar om vad som driver dem, vad de lärt sig på vägen, och vilka utmaningar de står inför just nu. En unik chans till inblick i Det Svenska Entreprenörskapet 2015.

Tack till NasdaqSatsningen sponsras av Nasdaq. Stöd podden genom att följa Nasdaq på Facebook, kolla in deras webbplats, och gå gärna på deras event. Tack Nasdaq!

Niklas Agevik är en återfallsentreprenör. Han startade sitt första bolag med vännen Erik direkt efter gymnasiet, en helpdesktjänst som de sålde till försvaret.

Men företagandet var slitsamt och jobbigt, tyckte Niklas, som bestämde sig för att plugga på KTH och ge sig på en traditionell storföretagskarriär.

Storföretagskarriären visade sig dock bli ganska entreprenöriell, för Niklas hamnade på betaltjänsten Ericsson IPX, som ”var som ett startup, fast inom Ericsson”. Och efter det insåg Niklas att det var entreprenör han skulle vara.

Det är något med att skapa något från början. Jag kan inte måla en tavla, jag kan inte skriva en symfoni, men jag kan bygga ett bolag, det är det här jag kan göra. Och jag känner också att jag är på precis rätt plats nu, det har jag aldrig känt på mina tidigare arbeten”. 

Niklas Agevik2012 startade han och Erik Tigerholm Instabridge, som idag vuxit till världens största crowdsourcade wifi-tjänst.

En halv miljon användare har delat 300 000 wifi-punkter i appen, som alla automatiskt får tillgång till. I början var appen mer fokuserade på att dela ens wifi, men för ett halvår sedan ändrades tjänsten till att bli lika med ”bara gratis wifi”.

Det är än så länge oklart exakt hur Instabridge ska tjäna pengar, men just nu lutar det åt något ”Whatsapp-liknande”, med andra ord att ta ut en liten fasta avgift av de som använder den.

”Vi har användare som är helt beroende av Instabridge för sin smartphone. Jag är helt övertygad om att de kan betala en liten summa för det, man kan ju jämföra med vad ett sim-kort kostar”.

Niklas 3 bästa råd till entreprenörer:
  • Ha rätt personer i teamet. Se till att alla är rätt och levererar, att dynamiken fungerar.
  • Gapa inte efter för mycket. Försök inte resa för mycket pengar på en gång (som Instabridge försökte). ”Du behöver inte ha 100 000 downloads första dagen, sikta kanske på 100 första dagen.”
  • Fokus. (Tack till Johan Brenner.)
    ”Hitta vad som är viktigt, det är inte lätt, speciellt när man sitter på SUP46, det det är mycket distraktionsmoment. Det gäller att inte fastna i startupträsket, och gå på meetups, öl och frukostar.”

Obs: Sedan intervjun med Niklas spelades in har Instabridge app släppts även för IOS/iPhone.

I Nasdaq Talks: Marie Parck och Håkan Sjögren om hur börsen och investerare ser på crowdsourcade tjänster, delningsekonomin, och varför många gillar bolag med en hållbarhetsprofil.

Tack till Beppo Ljudproduktion, Erland Karling, Veckans Affärer och Peter Sandberg. 


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *