34 – SUP46-special – Ludvig Öberg, investerare och affärsutvecklare Safello

Ludvig ÖbergI episod 34 besöker vi åter startuphubben SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm. Det här är femte intervjun i serien där vi möter intressanta entreprenörer som berättar om vad som driver dem, vad de lärt sig på vägen och vilka utmaningar de står inför just nu. En unik chans till inblick i Det Svenska Entreprenörskapet 2015.

Tack till NasdaqSatsningen sponsras av Nasdaq. Stöd podden genom att följa Nasdaq på Facebook, kolla in deras webbplats, och gå gärna på deras event. Tack Nasdaq!

I veckans SUP46-avsnitt så möter vi en bitcoin-entreprenör. Ludvig Öberg kom in i bitcoinbolaget Safello tidigt, men inte som grundare eller aktivt direkt från början, utan som investerare. Idag jobbar han med affärsutveckling för bolaget.

Bitcoin är en by sorts digital valuta, som inte har någon centralt utgivande bank, Utan allt styrs via ett protokoll, och olika datorer som verifierar transaktioner.

Ludvig är inte bara en av Sveriges mest kunniga inom bitcoin, med fyra års erfarenhet av bitcoin (som bara funnits i sex år). Han är dessutom bara 20 år, så det är lätt att känna sig föräldrar och passé när man träffar honom. Men vi får lära oss en del om hur Bitcoin funkar, att det inte är en valuta, utan en teknik för att göra valutor. Eller ett protokoll. Och att det fortfarande är väldigt tidigt. det kommer hända mycket mer inom Bitcoins innan det blir något för gemene man.

Det mest fascinerande med ny teknik som bitcoin är att den så tydligt sätter ljus på bristerna i dagens finansiella system. Som att det tar en dag innan pengar når mottagaren, vid vanliga överföring.

”Eller som att det inte fungerar på helgerna.”

”Swift-systemet för internationella banköverföringar har funnits i snart femtio år. Och kreditkorten är 30-40 år. Det är hög tid för att förbättra sättet vi skickar pengar mellan varandra. Bitcoin kan på en grundnivå förbättra sättet vi skickar pengar mellan varandra.”

Sedan intervjun med Ludvig genomfördes har det hänt en del med Safello. Bolaget har blivit antaget till  Barclays Accelerator i samarbete med Techstars, som första bitcoinbolag någonsin. Man har också inlett en framgångsrik crowdfundingrunda på FundedByMe.

Ludvigs tips till entreprenörer

  • Hitta balansen mellan att kasta sig in i något och tänka efter. ”Man kan inte kasta sig in i vad som helst, men inte heller sitta och tänka för mycket. När det är nya saker som ingen annan gjort så behöver man ta lite risker.”
  • Värna om bankkontakterna. ”Det gäller att brygga tillbaka mot den gamla finansiella industrin, det är mycket tradition. Jag tror på att informera mycket.”

I Nasdaq Talks: Marie Parck och Håkan Sjögren om hur börsen och investerarna ser på startups. I veckans avsnitt diskuterar vi fintech-bolag.

Tack till Beppo Ljudproduktion, Erland Karling och Veckans Affärer.

 


Det här inlägget postades i Finans och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *