39 – Elina Berglund Scherwitzl, grundare Natural Cycles – SUP46-special 10

Elina Berglund Scherwitzl

I vårt tionde och sista avsnitt från startupphubben SUP46 så träffar vi Elina Berglund Scherwitzl, grundare och CTO på Natural Cycles, en app för kvinnor som både fungerar som preventivmedel, och för att ta reda på när man kan bli gravid.

Vår SUP46-serie sponsras av Nasdaq. Stöd podden genom att följa Nasdaq på Facebook, kolla in deras webbplats, och gå på deras event. Tack Nasdaq!

Elina började som många andra entreprenörer med att lösa ett problem för sig själv. Hon och hennes man letade efter ett preventivmedel som inte innehöll en massa hormoner. Hon upptäckte att man kunde se på kroppstemperaturen när man är fertil.

”Det hade jag igen aning om, wow! Så vi började utveckla den här algoritmen för oss själva.”

Elinas kollegor blev intresserade, började mejla henne sina egna kroppstemperaturer på morgnarna, och hon mejlade tillbaka om det var en grön eller röd dag.

”Sedan föreslog min man, som alltid velat bli entreprenör, att vi borde göra det här till en app.”

Elina arbetade då som partikelfysiker vid ansedda labbet Cern i Schweiz, och hade bland annat varit med i teamet som upptäckte Higgspartikeln, en upptäckt som ledde till ett Nobelpris (dock inte för Elina, utan för teoretikerna bakom).

”Jag har alltid velat bli fysiker, jag har alltid velat förstå hur världen fungerar. Men efter Higgpartikeln kände jag, ’det här blir svårt att toppa’. Jag behövde en ny utmaning.”

Resultatet blev Natural Cycles, en app och webbtjänst där kvinnor kan få veta, exakt vilka dagar under en menscykel som är ”säkra” och vilka de kan bli gravida på. Det hela bygger på analys av stora mängder data, ”big data”. Algoritmerna gör att Natural Cycles, till skillnad från en del av konkurrenterna, verkligen kan användas som ett riktigt preventivmedel. Som preventivmedel är appen 99,9 procents säker, enligt företaget.

”Mitt jobb idag är väldigt likt det jag hade som fysiker, jag analyserar data och programmerar.”

Hon har byggt både appen och webbtjänsten hela själv, trots avsaknad av tidigare erfarenhet av att bygga appar eller webb. Bolaget har precis anställt sin första ”riktiga” utvecklare.

”Det är skönt att få någon att bolla med.”

Visionen är att sprida Natural Cycles över hela världen, etableringar i Tyskland och Storbritannien är redan på gång. Men Elina vill även nå ut till utvecklingsländerna.

”Behovet av preventivmedel är stort i tredje världen, och med Natural Cycles behöver man ju bara en termometer och en smartphone och det har ju allt fler. Vi vill finnas från Buckingham Palace till en afrikansk by.”

Natural Cycles är ett av ett femtiotal svenska startups på SUP46, men har nyligen vuxit ur SUP46:s lokaler och flyttat till egna lokaler i Stardolls lokaler i Stockholm. Man tog in 14 miljoner kronor i höstas och har vuxit från 4 till 8 anställda, och planerar att vara elva efter sommaren.

Elinas tips till entreprenörer

  • Följ din passion! ”Om man själv verkligen tror på sin produkt så kommer andra tro på den. Men det kommer inte gå av sig själv, det krävs hårt jobb.”
  • Starta bolag med någon du kan tillbringa mycket tid. ”Jag har  hört många andra som säger starta aldrig ett företag med din äkta hälft. Men jag vill säga tvärtom, det behöver inte vara just den äkta hälften, men någon som man vet man kan spendera mycket tid med. Vi har alltid gjort allt tillsammans.”

Tack till Beppo Ljudproduktion, Erland Karling, Peter Sandberg och Veckans Affärer.


Det här inlägget postades i Hälsa, SUP46 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *