42 – Rickard Hansson, grundare Incentive, Mindroute

upwork_logoStartuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.

Rickard Hansson

Skåningen Rickard Hansson kan nästan sägas symbolisera hela mjukvaruutvecklingen inom webb och webbplatser. På 90-talet byggde han stora jättesystem för stora företags satsning på webben, sedan var han tidig på att haka på trenden med små enkla CMS, content managementsystem, för småföretag på webben med bolaget Mindroute, innan ”Wordpress dödade hela den marknaden”, som han säger.

Nu leder Rickard nästa satsning, Incentive, där CMS:t bara finns som en tjänst på nätet, ”software as a service”, SaaS, och där innehållet skapas kollaborativt och socialt av användarna själva. Målgruppen är åter små- och medelstora företag, även om den första stora kunden heter Nato, och bland konkurrenterna nämns hajpade amerikanska Slack, som värderas till hela 2,8 miljarder dollar.

Intervjun med Rickard blev rätt lång, men det är intressant historia, om allt från demokultur och Commondore 64, till arbetslöshetsprojekt som Datortek och hur jobbigt det är det ens bolag får finansiella problem, vilket drabbade Mindroute under finanskrisen 2008-2009.

”Alla som driver eget företag vet att du står vid ruinens brant då och då. och antingen kavlar du upp armarna och löser det, eller så får du panik. Det blev gnissligt mellan mig och de andra delägarna, framför allt de som var operativa. Det tog mycket kraft, framför allt mentalt”, berättar Rickard.

”Du har dina aktieägaravtal, men de säger ingenting the shit hits the fan.”

Många förespråkar att man ska vara flera medgrundare i ett bolag, men Rickards erfarenheter gör att han föredrar att vara ensam.
”Gärna delägare, men de ska vara passiva, det är en som ska vara operativ. Är man fler blir det problem när det inte funkar, det blir personliga argument.”
Idag har Rickard sin revisor som passiv medgrundare i Incentive.

Sedan något år tillbaka driver Rickard Incentive från Los Angeles, eller Silicon Beach, som techområdet heter där. Priserna och lönekostnaderna är lägre än i Silicon Valley, men möjligheterna och nätverken lika bra, menar Rickard. En känd startuphubb han rekommenderar är Ctrl Collective.

Han försökte expandera Mindroute internationellt, men det var väldigt svårt.
”Vi blev näst störst i Sverige och det var inte värt ett skit. Ska man bygga ett bolag är det samma jobb, oavsett om du gör det i London, Paris eller någon annan stans. Då är det mycket bättre att göra det någonstans där uppsidan är så mycket större.”

Rickards råd till entreprenörer:

  • Satsa på USA. ”Det är relativt billigt och riskfritt, det är samma jobb som i Sverige, enda skillnaden är att du saknar nätverk, men det finns bra svenska nätverk att gå med i.”
  • Satsa på B2B och entreprise software, programvara för storföretag. ”Det är nästa guldgruva, det är där riskkapitaliserna satsar. Många bolag håller på och byter ut sina plattformarna.”
  • Våga satsa, våga riska, och se till att ha ett bra nätverk av vänner och familj omkring dig.

Tack till vår sponsor Upwork. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015 så får du 50 dollar rabatt på ditt första köp.

Tack till Beppo Ljudproduktion för inspelning och klippning.


Det här inlägget postades i B2B och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *