43 – Jakob Tolleryd, grundare Compricer, Mathem, Klikki, Domain Networks m fl

upwork_logoStartuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.

Premiär för runt bord i Beppostudion. Jakob Tolleryd och Startuppoddens Mikael Zackrisson pratar jämförelsen från då och nu.
 Jakob Tolleryd startade sitt första bolag redan i gymnasiet, 1990. När kompisarna festade körde han ut bröd på lördagsnätterna. Några år senare träffade han David Frykman, en av Spraykillarna, och grundade ett av Sveriges första domänbolag, Domain Networks, och några år senare webbhotellet Carambole.

Idag är Jakob mest känd för Compricer, en prisjämförelsesajt han startade 2005 och som såldes till Schibsted 2013. Compricer jämför priser på finansiella tjänster, som bolån och försäkringar. Jakob är fortfarande vd där men hans inlåsning efter försäljningen går ut i december, så vi kan nog räkna med att det händer saker då.

Jakob Tolleryd har också investerat i och suttit i styrelsen i flera internetbolag. Idag är hans största engagemang i Mathem. Jakob pratar en del om svårigheterna och möjligheterna kring e-handel och mat i intervjun.

Det som slog mig mest när jag träffade Jakob var hur han liknade dagens entreprenörshajp med tiden runt 2000 (då jag faktiskt själv jobbade i ett Spraybolag, Vision Media).
”Det är jättekul att det är sån fart, men jag blir lite nervös för jag känner igen många saker från hur det var 1999, 2000.”

Jakob menar att dagens hajp kommer att skörda offer. Bolag kommer gå omkull.
”Inga träd växer till himlen, Det kommer att komma lite smällar, det är så marknaden fungerar.”
Överhettningen av kapital och nollräntan gör att mer pengar än normalt hamnar på börsen, och en del även hos startups. ”Det är en farlig situation”, konstaterar Jakob.

Enligt honom är det också mycket svårare att vara investerare idag, under en högkonjunktur, än under svåra tider. Under svåra tider är det enbart de som verkligen brinner för det som orkar starta bolag. Idag är det svårare att sortera bort de andra.
”Jag tror att många av de bolag som blir riktigt framgångsrika startar inte i hausse.”

Jakobs råd till entreprenörer:

  • Det går att starta företag. Ta chansen. Våga. ”Om man letar efter den perfekta affärsliden kommer man aldrig hitta den, känns det bra i magen så är det bara att köra.”
  • Fokusera på försäljning. ”På handels och universitet läser man om allt annat än försäljning, men ute på företaget är det allt, det är det som bygger företaget.”
  • Man måste vara flexibel. Det blir aldrig som man tänkt sig.
  • Det tar tid. ”Många tror det tar något år eller två att bygga ett bolag, min erfarenhet är att det tar en fem, sex år. Det är inget 100-meterslopp att vara entreprenör, det är ett maraton.”
  • Fokusera. Hellre göra färre grejer bra.
  • Se till att ha finansiering, men inte för mycket pengar, då gör man av med för mycket pengar.
  • Lita på din magkänsla. ”Mycket av det sämsta valen jag gjort är när jag haft någon sorts känsla ”undrar om det här verkligen kommer bli bra”.
  • Man ska ha kul. Då smittar det av sig på personal, kunder.

Tack till Upwork, Beppo Ljudproduktion och Veckans Affärer.


Det här inlägget postades i E-handel, Finans och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 43 – Jakob Tolleryd, grundare Compricer, Mathem, Klikki, Domain Networks m fl

  1. Pingback: Vilja | Clara Toll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *