45 – Umut Alp, CTO Truecaller

Umut Alp (th) och poddens Mikael Zackrisson i Beppostudion.

Umut Alp (th) och poddens Mikael Zackrisson i Beppostudion.

beppologo2

Startuppodden sponsras av Beppo Ljudproduktion. Beppo hjälper dig att komma igång med din egen podd. Beppo har studios och teknik för produktionen, men är också grymma på att ta fram koncept för poddar och annan ljudkommunikation.

Truecaller är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska startuphimlen. Deras app som identifierar och stoppar oönskade telefonsamtal har fått över 200 miljoner användare världen över, och bolaget har fått tunga investerare som Sequioa, Kleiner Perkins och Niklas Zennströms Atomico.

En som varit med ända från början är Istanbulfödde Umut Alp, som träffade grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi när de alla studerade på KTH. Han fick i uppdrag att bygga den första Android- och IOS-versionen av Truecallers app, då, i början fanns enbart en version för Windows Phone. Idag är han Truecallers chief technical officer, CTO, med ansvar för att bygga upp och leda hela den 60 man stora utvecklingsavdelningen.

Men Umuts startupresa började egentligen långt innan. Efter flera år på olika storföretag i Turkiet lockades han till Stockholm och Sverige av startupscenen här.
”Jag hade vänner i Sverige, både svenskar och turkar, som sa kom hit.”
Han flyttade till Stockholm 2008, började läsa på KTH, träffade Alan och Namn och resten är som det heter historia.

Några godbitar ur intervjun:

När de märker att det tar fart i användandet utomlands.
”Jag tror Libanon var det första landet, helt plötsligt såg vi spikar i nedladdningen därifrån. Och vips så ringde en av Namns vänner och sa att vi var på libanesisk tv. Sen var vi etta på App Store.”
De förstod aldrig riktigt varför det lyfte i just Libanon av alla länder, men mönstret i tillväxten har de sett i alla andra länder där appen blivit stor också.

Om monetärisering:
”Vi tittar på det. Vi är glada att vi haft ägare som låtit oss prioritera användarupplevelsen, och vi kommer aldrig kompromissa med användarna.”
Exakt när de kommer börja satsa på att få intäkter vill Umut inte avslöja.
”Snart”, säger han.
Mycket tyder på att det kommer bli någon form av annonsering eller liknande.
”Att ta betalt av företag är mycket mer rimligt än att ta betalt av användarna. Annonsering kan vara ett sätt, men det viktiga är att behålla användarupplevelsen.”

En intressant sak med Truecaller är deras internationella kultur. Grundarna är från Iran, och Umut är från Turkiet. Sedan dess har bolaget vuxit med personer från ett 40-tal olika länder, man rekryterar aktivt från utlandet.
”De flesta i Sverige är konsulter, haha. Det hjälper att kunna rekrytera från hela världen.”
Så gott som alla utvecklare sitter på Truecallers huvudkontor på Kungsgatan i Stockholm. Tvärtom mot alla moderna outsourcingtrender så insourcar Umut i stället och samlar all teknisk kompetens på en och samma plats.
”Jag har jobbat med distansteam förut, det kan funka i vissa fall. Vi är ett produktbolag, då är det bra att ha alla produktutvecklare nära.”

Umut har också en tydlig linje när det gäller rekrytering till sitt team. Samarbetsförmåga går före tekniskt kompetens.
”Jag tittar på hur bra lagspelare de är. Man kan lära ut teknik, men är man inte en lagspelare så kan man inte ändra det.”

Umut Alps bästa råd:

  • Skapa ett bra team. Ett lag. ”Du kan inte lita på stjärnor, du måste ha ett lag”.
  • Rekrytera mångfald. ”Folk har en tendens att anställa folk liknande de själva, men kan inte ha endimensionella team.”
  • Balansera arbete och att ha kul.
    ”Pingisbordet på jobbet har blivit en kliché, men det handlar inte om ett pingisbord. Det handlar om att folk känner sig som hemma, och det är bara möjligt om man känner sig nära de man jobbar med.”

Tack till Peter Sandberg, Erland Karling och Veckans Affärer. Intervjun med Umut Alp är på engelska.


Det här inlägget postades i Mobilt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 45 – Umut Alp, CTO Truecaller

  1. Tobias skriver:

    Varför har startuppodden slutat sända 2015? Mycket intressanta affärs-/livshistorier – bra där Mikael! Hoppas på fortsättning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *